Bürkert – vždy nablízku
  • Rostlina
  • Logistické centrum
bürkert

Ventilové ostrovy pro úpravu pitné a procesní vody

Úprava vody je náročný proces, a to se netýká pouze pitné, nýbrž i procesní vody např. vody pro potravinářský, farmaceutický nebo kosmetický průmysl. Pro použití při filtračních procesech například při iontové výměně nebo reverzní osmóze vyvinula firma Bürkert ventilové ostrovy, které ve smyslu provozní a procesní spolehlivosti nastavily nové standardy.

Ventilové ostrovy typ 8652 Airline a typ 8647 Airline SP nabízí četné nastavitelné kontrolní a diagnostické funkce, které zlepšují procesní spolehlivosti a umožňují preventivní údržbu. Prostřednictvím displeje jsou všechny důležité informace jako například spínací stavy pilotního a procesního ventilu nebo detekce přerušení kabelu k dispozici pro uživatele přímo na místě. Ventilové ostrovy komunikují přes různé běžné protokoly jako například EtherNet/IP, PROFINET IO a PROFIBUS DP. Je-li třeba zajistit vysokou úroveň dostupnosti sítě, může být použit Media Redundancy Protokol od PROFINET IO. Zvýšená úroveň použitelnosti systému je navíc garantována až 64 hot-swap schopných ventilů na ventilový ostrůvek, které lze vyměnit bez prostoje při běžícím provozu. Další bezpečnostní funkce jsou zpětné ventily v odvzdušňovacím kanálu, které zabraňují, aby ventily byly kvůli tlakovým špičkám v odvzdušňovacím kanálu nechtěně aktivovány. Všechny tyto funkce zabezpečují vysokou procesní spolehlivost.

Ventilový ostrov jako elektropneumatický automatizační systém

V kontextu s průmyslem 4.0 se ventilové ostrovy stávají stále více elektropneumatickým automatizačním systémem. Jasné měřítko zde stanovil typ 8647, který je plně integrovaný do decentralizovaného I/O systému SIMATIC ET 200SP od firmy Siemens. To umožňuje rychlou a plynulou integraci, jak při zahájení provozu, tak také při monitorování probíhajících operací. Tak jsou například počty provedených spínacích cyklů předány do řidícího systému. To nabízí uživatelům výhody prevence a včasné údržby při minimalizaci prostojů.