Bürkert – vždy nablízku
  • Rostlina
  • Logistické centrum
bürkert

Moderní ventilové ostrovy zvyšují procesní spolehlivost

Na Hannoverském veletrhu 2017 představil Bürkert své nové ventilové ostrovy AirLine (Typ 8652) pro ovládací skříně a AirLine Field (Typ 8653) pro montáž do provozního prostředí bez ovládacích skříní. Oba ventilové ostrovy jsou snadno
instalovatelné a jejich integrované monitorovací a diagnostické funkce zvyšují procesní spolehlivost.

Ventilové ostrovy byly navrženy pro aplikace nejenom ve farmaceutickém, kosmetickém, potravinářském a nápojovém průmyslu, ale i v oblasti úpravy vody. Uživatelům nabízejí nastavitelné monitorovací a diagnostické funkce, které nejenom zlepšují dostupnost systému a procesní spolehlivost, ale umožňují také preventivní údržbu. Pro tento účel mají integrovaný displej, na kterém se přímo v místě zobrazují podrobné informace např. o aktuální poloze pilotních a procesních ventilů či textová hlášení o překročení přednastavené mezní hodnoty tlaku, případně chybová hlášení, např. v případě přerušení vodiče. Při vývoji byla věnována zvláštní pozornost kompaktnosti designu. Ventilový ostrov 8652 je podstatně menší než jeho předchůdce a proto dokonale zapadá do kompaktních ovládacích skříní, které pak mohou být umístěny v blízkosti procesních ventilů.

Síťová redundance pro vyšší dostupnost systému

Ventilový ostrov komunikuje prostřednictvím běžných průmyslových protokolů Ethernet nebo PROFIBUS DP. V systémech s kruhovou topologií či komunikací prostřednictvím protokolu PROFINET IO zajišťuje protokol řízení redundance MRP, možnost i u velmi dostupných sítí kompenzovat přepnutí nebo přerušení kabeláže. To zlepšuje dostupnost systému a zvyšuje spolehlivost procesů.

Spolehlivost procesů díky pneumatickým funkcím

Všechny ventily bez výjimky mají funkci hot-swap, což znamená, že je možné je vyměňovat bez odstavení, při plném provozu. Dalším bezpečnostním prvkem je zařazení zpětných ventilů do odtahového kanálu. Ty zabraňují nežádoucí aktivaci ventilů tlakovými špičkami, jejímž následkem je míšení médií. Procesní spolehlivost  je tak zajištěna i v pneumatické části.

Sílu dodává platforma EDIP

Nový ventilový ostrov představuje další systematické rozšíření nové integrační platformy EDIP, společnosti Bürkert, kterou společnost používá, aby připravila své produkty na požadavky Průmyslu 4.0. Integrační platforma EDIP obsahuje řadu funkcí a přizpůsobených zařízení HMI, které usnadňují integraci nových zařízení do systémů. Communicator – bezplatný software společnosti Bürkert, umožňuje řadu diagnostických funkcí, např. monitorování provozních dat a výstražných zpráv u zákazníkem definovaných parametrů.